The eighteenth century Palazzo Palmieri was built on a former house of this family, by Francesco Paolo Palmieri. The magnificence of the front elevation, reflects, with scenographic elegance, the achievements and the prestige obtained by its commissioners. In the lower part of the building, the ashlar frames the perimetre of the building itself. The portal consists of two Ionic columns supporting an architrave   In the lower part the ashlar frames the perimetre of the building. The portal consists of two Ionic columns, suoporting  an architrave with frieze and cornice. Above the entrance there is a coat of arms, consisting of a shield on which three palm tree branches and two stars stand out. The palazzo consists of four floors. On the ground floor horse stables, carriage rooms and a barn were situated. The entrance hal allows to reach the higher levels by a double staircase. On the main floor the gallery is the most interesting frescoed hall, with a picturesque view of the external portico: precious works of art and archaeological remains were exhibited there.  On an arch overhanging an alley, a chapel is situated. On the highest floor there were the rooms for guests. In 1921, following the will of the marquis Francesco Saverio, the palazzo was bequeathed to the Congregation of Charity, today called ASP “Romanelli-Palmieri”,  in order to be used for housing a kindergarten and a School of Arts and Crafts.

Relevant contents